top of page
  • Erika Csapo

Gyermekágyi vérzés - lochia


A gyermekágyi vérzést lochia-nak is szokták nevezni. Ez a vérzés teljesen független a szülés módjától.

Mi okozza? A méhlepény leválálása a méh faláról.

Hogy képzeld mindezt el? A méhlepény (terminusközeli (“időre”) szülés esetén) kb 22 centiméter átmérőjű felületen tapad a méh falához (ez egyébként nagyjából akkora, mint egy lapostányér. Nem a sütis! 😉 Hanem a rendes…), a kisbaba megszületése után már nincs szükség a méhlepényre, ellátta a feladatát, így az leválik a méhfalról, (ideális esetben ezt a szülés utáni, “Első Nagy Találkozás” által termelt oxitocyn megsegíti) egy 22cm-es sebet hagyva maga után. A méhlepény leválása üzenetet küld az agynak, miszerint a baba megszületett, indulhat a tejtermelés! (Éppen emiatt városi legenda az, de legalábbis erős csúsztatás, hogy császármetszés után nehezebb szoptatni. Önmagában a szülés módja NEM befolyásolja a tejtermelést, inkább az, hogy sokkal gyakoribb a császármetszés utáni szeparáció, mint hüvelyi szülés esetén. A SZEPARÁCIÓ, a bőrkontakt hiánya okozza a későbbi tejbelövellést, nem az, hogy hogyan született a baba.)

A méh, várandósság nélkül, nagyjából körte nagyságú szerv. Ekkora méretről növekszik szépen lassan, 9 hónap alatt görögdinnye méretűvé. A kiindulási méret visszanyeréséhez viszont nincs szükség 9 hónapra. A méh nagyjából úgy viselkedik, mint egy lufi, a seb, amit a méhlepény leválása hagy maga után, pedig olyan, mint amikor rárajzolunk egy nagy kört a felfújt lufira, majd leeresztjük szépen lassan: a rajzolt kör is kisebb lesz, ahogy a lufi leereszt. Szülés után néhány órával általában már csak sárgadinnye nagyságú a méh, az összehúzódását nagyban segíti az oxitocyn, ami szoptatás közben is termelődik. (A szülések számának növekedésével ezt az összehúzódást általában egyre jobban érzi az anyuka, határozottan fájdalmas is tud lenni, de van, aki észre se veszi) Nagyjából 6 héttel a szülés után már nem észrevehető a placenta (méhlepény) helye a méh falán.

Ez a seb okozza a gyermekágyi vérzést. A színe eleinte élénkpiros, a mennyisége is jelentős (éjszakai betét használata javasolt), a napok múltával a színe megváltozik, és a mennyisége is csökken. Nagyjából 2-10 hétig tart, eközött minden természetes.

Előfordul, hogy már szinte semmi sincs, majd “visszatér”. Ez lehet egy jelzés a testünktől, hogy még a PIHENÉS ideje van, figyeljünk oda magunkra ☺️ (belső menstruációs eszközt (tampon, kehely) a gyermekágyi vérzés során még ne használj)

Szoptatás során oxitocyn termelődik, ami segíti a méh összehúzódását, ezáltal a vér ürülését is, ilyenkor fokozódik a vérzés. Ahogy attól is, ha mondjuk sokáig fekszel, és felállsz… de ez teljesen normális! ☺️

⭐️🌟⭐️🌟⭐️🌟⭐️🌟⭐️🌟⭐️🌟

Ha kérdésed van, írj bátran! ☺️💌

Ha érdekesnek találod a posztjaimat, kérlek segíts megosztással, hogy másokhoz is eljuthasson. ☺️ Köszönöm! ❤️


2 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page