top of page
  • Erika Csapo

A gyermekágyi vérzést lochia-nak is szokták nevezni. Ez a vérzés teljesen független a szülés módjától.

Mi okozza? A méhlepény leválálása a méh faláról.

Hogy képzeld mindezt el? A méhlepény (terminusközeli (“időre”) szülés esetén) kb 22 centiméter átmérőjű felületen tapad a méh falához (ez egyébként nagyjából akkora, mint egy lapostányér. Nem a sütis! 😉 Hanem a rendes…), a kisbaba megszületése után már nincs szükség a méhlepényre, ellátta a feladatát, így az leválik a méhfalról, (ideális esetben ezt a szülés utáni, “Első Nagy Találkozás” által termelt oxitocyn megsegíti) egy 22cm-es sebet hagyva maga után. A méhlepény leválása üzenetet küld az agynak, miszerint a baba megszületett, indulhat a tejtermelés! (Éppen emiatt városi legenda az, de legalábbis erős csúsztatás, hogy császármetszés után nehezebb szoptatni. Önmagában a szülés módja NEM befolyásolja a tejtermelést, inkább az, hogy sokkal gyakoribb a császármetszés utáni szeparáció, mint hüvelyi szülés esetén. A SZEPARÁCIÓ, a bőrkontakt hiánya okozza a későbbi tejbelövellést, nem az, hogy hogyan született a baba.)

A méh, várandósság nélkül, nagyjából körte nagyságú szerv. Ekkora méretről növekszik szépen lassan, 9 hónap alatt görögdinnye méretűvé. A kiindulási méret visszanyeréséhez viszont nincs szükség 9 hónapra. A méh nagyjából úgy viselkedik, mint egy lufi, a seb, amit a méhlepény leválása hagy maga után, pedig olyan, mint amikor rárajzolunk egy nagy kört a felfújt lufira, majd leeresztjük szépen lassan: a rajzolt kör is kisebb lesz, ahogy a lufi leereszt. Szülés után néhány órával általában már csak sárgadinnye nagyságú a méh, az összehúzódását nagyban segíti az oxitocyn, ami szoptatás közben is termelődik. (A szülések számának növekedésével ezt az összehúzódást általában egyre jobban érzi az anyuka, határozottan fájdalmas is tud lenni, de van, aki észre se veszi) Nagyjából 6 héttel a szülés után már nem észrevehető a placenta (méhlepény) helye a méh falán.

Ez a seb okozza a gyermekágyi vérzést. A színe eleinte élénkpiros, a mennyisége is jelentős (éjszakai betét használata javasolt), a napok múltával a színe megváltozik, és a mennyisége is csökken. Nagyjából 2-10 hétig tart, eközött minden természetes.

Előfordul, hogy már szinte semmi sincs, majd “visszatér”. Ez lehet egy jelzés a testünktől, hogy még a PIHENÉS ideje van, figyeljünk oda magunkra ☺️ (belső menstruációs eszközt (tampon, kehely) a gyermekágyi vérzés során még ne használj)

Szoptatás során oxitocyn termelődik, ami segíti a méh összehúzódását, ezáltal a vér ürülését is, ilyenkor fokozódik a vérzés. Ahogy attól is, ha mondjuk sokáig fekszel, és felállsz… de ez teljesen normális! ☺️

⭐️🌟⭐️🌟⭐️🌟⭐️🌟⭐️🌟⭐️🌟

Ha kérdésed van, írj bátran! ☺️💌

Ha érdekesnek találod a posztjaimat, kérlek segíts megosztással, hogy másokhoz is eljuthasson. ☺️ Köszönöm! ❤️


4 megtekintés0 hozzászólás
  • Erika Csapo

Mikor jön meg először? Menstruáció nélkül is lehet újra várandósnak lenni? Szoptatás, mint fogamzásgátlás? Befolyásolja a ciklust a szoptatást? És a szoptatást a menstruáció? Lehet a várandósság alatt szoptatni?


Az első kérdésre, hogy mikor jön meg újra a menstruáció, nincs egyértelmű válasz 🤷🏻‍♀️ a gyermekágyi vérzés elmúltával gyakorlatilag bármikor beköszönthet újra… ez a “bármikor” lehet néhány nappal később is, de akár hónapok is eltelhetnek vérzés nélkül. Teljesen egyéni, és az is lehet, hogy minden szülésednél más lesz.


Menstruáció nélkül is lehet várandósnak lenni?

IGEN. Ahogy tinédzser korban is megtörténhet, hogy még nem menstruáló lányok lesznek várandósak, ez a szülés után is megtörténhet. A menstruáció UTÓLAG jelzi, hogy volt peteérés, és (hacsak nem nagyon testtudatos valaki, és nem figyeli minden nap a teste jeleit) nagy valószínűséggel csak a vérzéskor jövünk rá, hogy volt, és újra készen állunk a fogamzásra.


Szoptatás, mint fogamzásgátlás?


A mai napig terjed az a gondolat, hogy “szoptatás alatt nem lehet teherbe esni”. ELMÉLETILEG ha az alábbiak közül MINDEGYIK teljesül, csupán 2% a várandósság esélye:

-nincs menstruáció

-kizárólagosan, és igény szerint szopik a kisbaba (se víz, se tea, se cumi, 24 óra alatt legalább 8-12 alkalommal kerül mellre a kicsi, 6 óránál több nem telik el két szoptatás között, éjszaka sem,)

-6 hónaposnál fiatalabb a baba


…viszont fent is írtam, hogy a szülés utáni első peteérést nagyon ritkán vesszük észre, így ezt a módszert egyáltalán nem ajánlom, amennyiben nem szeretnénk újabb kisbabát.


Befolyásolja a ciklust a szoptatás?


Igen. ÁLTALÁBAN később jelentkezik az első vérzés azoknál, akik szoptatnak. A személyes példám ennek teljesen ellentmond: 3 gyerek, 3 különböző szülési mód, igény szerinti szoptatás éjjel-nappal, mégis pár nappal a gyermekágyi vérzés után újraindult a szervezetem… és azonnal visszatértek a rendszeres ciklusok 🤷🏻‍♀️ Ugyanakkor az is előfordul, és az is normális, ha a szoptatás alatt egyáltalán nem tér vissza, akár 1-1,5 évig sem.


És a szoptatást befolyásolja a menzesz?


Előfordulhat. A tej íze megváltozhat, más hormonok is termelődnek az anyában, és erre reagálhat a baba. (Mi viccesen azt mondtuk, hogy a baba is anyával PMS-ezik 😁) Ebben az esetben ez pár nap alatt elmúlik. A mellbimbó is érzékenyebbé válhat, emiatt a szoptatás lehet kellemetlen, de ez is átmeneti.

…és az is lehet, hogy egyáltalán nem zavarja a babát sem, es az anyát sem… ☺️


Lehet várandósság alatt szoptatni?


Igen. ☺️ Amennyiben nincs egészségügyi oka, semmi akadálya, hogy folytasd a szoptatást.

A szoptatás oxitocint termel, ami vajúdáskor, szülés után méhösszehúzódást okoz. A várandósság során viszont még nem áll készen a méh a szülésre, így nem, vagy csak minimálisan reagál erre az oxitocinra. Amennyiben viszont fájdalmas, és érzed az összehúzódásokat, konzultálj IBCLC szakemberrel (a szoptatással kapcsolatos témákban ők a legmagasabban képzett szakemberek).

Várandósan szoptatni új kihívások elé állítanak. Ahogy nő a baba, úgy kell újabb pozíciókat találni, hogy elférjetek. A mellbimbó is érzékenyebbé válhat, és lehet, hogy egyáltalán nem esik jól neked, hogy szoptatod a nagybabádat. A te mentális egészséged is fontos, kialakulhat szoptatási averzió, erről korábban írtam, a kommentek közé belinkelem.

A babád is elutasíthatja a megváltozott anyatejet…

És az is lehet, hogy semmi gondot nem okoz, hogyha végig szoptatod a nagybabádat a kisbabád várása alatt. És utána… ugyanis lehet két, eltérő korú babát is szoptatni egyszerre. ☺️ Ilyenkor mindig a kisebbik gyerek igényeihez igazodik az anyatej összetétele. Ne aggódj, a nagy nem eszi el a kicsi elől az anyatejet! A kereslet kínálat ilyenkor is működik, annyi anyatej termelődik, amennyire szükségük van ☺️


Ha szívesen beszélgetnél velem erről, vagy a várandósságról, szülésről, gyermekágyról, kommentelj egy ❤️-et, és felveszem veled a kapcsolatot 🥰


Kísérlek, és nem vezetlek 🥰2 megtekintés0 hozzászólás
  • Erika Csapo

Honnan fogom tudni, hogy a babám éhes? Hisz folyton cuppog…


Valójában nem fontos tudnod, hogy mikor ÉHES… ☺️ a szoptatás, a cicin cuppogás nem csak etetés.


Érdemes reagálni már a korai éhségjelekre, a nyugodt kisbabát lényegesen egyszerűbb mellre helyezni, mint a mérgesen üvöltőt.

Mik ezek a korai éhségjelek?

-mocorogni kezd

-forgatja a fejét

-kinyitja a száját


A következő szint, amikor már nagyon éhes:

-nyújtózkodik

-fokozódik a mozgása

-a kezét a szájába veszi, cuppog


Ha ilyenkor még nem kerül mellre, jön a harmadik fázis:

-sír

-hadonászik

-kivörösödik


Ha idáig eljut, először mindenképpen meg kell nyugtatni, öleléssel, simogatással, duruzsolással, bőr-bőr kontakttal, csak utána helyezd mellre.


A szoptatás nem csak etetés. Az előtej vizes (ami a szopi során először termelődik), így a szomját is csillapítja. Szoptatás alatt olyan hormonok termelődnek, amik nyugtatják, elálmosítják a babát, és téged is ☺️ A baba biztonságban érzi magát a bőrkontaktól, nem mellesleg a hőszabályozásban is szerepet játszik. Emellett oxitocin is termelődik, ami amellett, hogy segíti a kötődést, boldogsághormon is 🥰

A bimbóudvaron található bögyörkék (Montgomery mirigyek) olyan illatot termelnek, amilyen íze a magzatvíznek volt, így a kicsi otthonosan érzi magát 🥰

Mindemellett a kicsi nyála a mellen üzenetet küld az agynak, hogy milyen ellenanyagokra van szüksége, így a tej azt fogja tartalmazni… 🤩 amúgy amikor megpuszilod a babádat, akkor az ajkaidról kerülnek információk az agyadba, hogy mi kell a kicsinek… 🥰


  Szóval ha a pici cuppog, mindegy, hogy éhes, szomjas, “csupán” biztonságra vágyik, helyezd nyugodtan mellre ☺️😉


(Ne lepődj meg, szoptatás közben megemelkedik a testhőmérsékleted, és nagyfokú izzadás lehetséges. Nyugi, a kisbabád biztosan nem fog büdösnek találni! 😉☺️ Készíts a kezed ügyébe egy nagy adag vizet (javaslom a kulacsot, kisebb az esélye, hogy leöntsd magadat, és a babádat 😅), nagyon szomjas leszel a szoptatás alatt ☺️ minden mást is készíts oda, ami a te kényelmedet szolgálja: könyv, telefon (feltöltve 😇), távirányító, párnák, takaró, ami neked jó, és ugye az innivaló. A szoptatás nem sprint, sokszor meglehetősen sokáig tart. A te kényelmed is fontos! 🥰)Ha szeretnél felkészülni a szoptatásra, a gyermekágyas időszakra, ha szeretnél úgy döntéseket hozni, hogy tisztában vagy a lehetséges hosszú távú hatásokkal, keress bátran ❤️

Az első, 30 perces konzultáció (=kötetlen beszélgetés, ahol megismerkedünk ☺️) teljesen ingyenes, és nem jár kötelezettséggel ❤️


Kísérlek, és nem vezetlek 🥰

4 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page