top of page
  • Erika Csapo

Szülés utáni első menstruáció

Mikor jön meg először? Menstruáció nélkül is lehet újra várandósnak lenni? Szoptatás, mint fogamzásgátlás? Befolyásolja a ciklust a szoptatást? És a szoptatást a menstruáció? Lehet a várandósság alatt szoptatni?


Az első kérdésre, hogy mikor jön meg újra a menstruáció, nincs egyértelmű válasz 🤷🏻‍♀️ a gyermekágyi vérzés elmúltával gyakorlatilag bármikor beköszönthet újra… ez a “bármikor” lehet néhány nappal később is, de akár hónapok is eltelhetnek vérzés nélkül. Teljesen egyéni, és az is lehet, hogy minden szülésednél más lesz.


Menstruáció nélkül is lehet várandósnak lenni?

IGEN. Ahogy tinédzser korban is megtörténhet, hogy még nem menstruáló lányok lesznek várandósak, ez a szülés után is megtörténhet. A menstruáció UTÓLAG jelzi, hogy volt peteérés, és (hacsak nem nagyon testtudatos valaki, és nem figyeli minden nap a teste jeleit) nagy valószínűséggel csak a vérzéskor jövünk rá, hogy volt, és újra készen állunk a fogamzásra.


Szoptatás, mint fogamzásgátlás?


A mai napig terjed az a gondolat, hogy “szoptatás alatt nem lehet teherbe esni”. ELMÉLETILEG ha az alábbiak közül MINDEGYIK teljesül, csupán 2% a várandósság esélye:

-nincs menstruáció

-kizárólagosan, és igény szerint szopik a kisbaba (se víz, se tea, se cumi, 24 óra alatt legalább 8-12 alkalommal kerül mellre a kicsi, 6 óránál több nem telik el két szoptatás között, éjszaka sem,)

-6 hónaposnál fiatalabb a baba


…viszont fent is írtam, hogy a szülés utáni első peteérést nagyon ritkán vesszük észre, így ezt a módszert egyáltalán nem ajánlom, amennyiben nem szeretnénk újabb kisbabát.


Befolyásolja a ciklust a szoptatás?


Igen. ÁLTALÁBAN később jelentkezik az első vérzés azoknál, akik szoptatnak. A személyes példám ennek teljesen ellentmond: 3 gyerek, 3 különböző szülési mód, igény szerinti szoptatás éjjel-nappal, mégis pár nappal a gyermekágyi vérzés után újraindult a szervezetem… és azonnal visszatértek a rendszeres ciklusok 🤷🏻‍♀️ Ugyanakkor az is előfordul, és az is normális, ha a szoptatás alatt egyáltalán nem tér vissza, akár 1-1,5 évig sem.


És a szoptatást befolyásolja a menzesz?


Előfordulhat. A tej íze megváltozhat, más hormonok is termelődnek az anyában, és erre reagálhat a baba. (Mi viccesen azt mondtuk, hogy a baba is anyával PMS-ezik 😁) Ebben az esetben ez pár nap alatt elmúlik. A mellbimbó is érzékenyebbé válhat, emiatt a szoptatás lehet kellemetlen, de ez is átmeneti.

…és az is lehet, hogy egyáltalán nem zavarja a babát sem, es az anyát sem… ☺️


Lehet várandósság alatt szoptatni?


Igen. ☺️ Amennyiben nincs egészségügyi oka, semmi akadálya, hogy folytasd a szoptatást.

A szoptatás oxitocint termel, ami vajúdáskor, szülés után méhösszehúzódást okoz. A várandósság során viszont még nem áll készen a méh a szülésre, így nem, vagy csak minimálisan reagál erre az oxitocinra. Amennyiben viszont fájdalmas, és érzed az összehúzódásokat, konzultálj IBCLC szakemberrel (a szoptatással kapcsolatos témákban ők a legmagasabban képzett szakemberek).

Várandósan szoptatni új kihívások elé állítanak. Ahogy nő a baba, úgy kell újabb pozíciókat találni, hogy elférjetek. A mellbimbó is érzékenyebbé válhat, és lehet, hogy egyáltalán nem esik jól neked, hogy szoptatod a nagybabádat. A te mentális egészséged is fontos, kialakulhat szoptatási averzió, erről korábban írtam, a kommentek közé belinkelem.

A babád is elutasíthatja a megváltozott anyatejet…

És az is lehet, hogy semmi gondot nem okoz, hogyha végig szoptatod a nagybabádat a kisbabád várása alatt. És utána… ugyanis lehet két, eltérő korú babát is szoptatni egyszerre. ☺️ Ilyenkor mindig a kisebbik gyerek igényeihez igazodik az anyatej összetétele. Ne aggódj, a nagy nem eszi el a kicsi elől az anyatejet! A kereslet kínálat ilyenkor is működik, annyi anyatej termelődik, amennyire szükségük van ☺️


Ha szívesen beszélgetnél velem erről, vagy a várandósságról, szülésről, gyermekágyról, kommentelj egy ❤️-et, és felveszem veled a kapcsolatot 🥰


Kísérlek, és nem vezetlek 🥰Comments


bottom of page