top of page
  • Erika Csapo

Menstruációs évszakok


  A nők életét nagyban befolyásolja a ciklusuk. Nagyon fontosnak tartom, hogy már az egész fiatal lányok is tisztába legyenek a testük működésével. És azzal, hogy a ciklusuk nem csak a testükre van hatással, hanem a teljesítőképességükre, a hangulatukra, a mindennapjaikra.

Nem csupán a tankönyvekben megtalálható tényekről szeretnék nektek mesélni, hanem annál sokkal többről, amik nem annyira közismertek még. Remélem, hogy ez változni fog, ezzel a posztsorozattal is szeretném ezt a változást segíteni.


Lássuk először a száraz tényeket:

Menstruációnak azt a folyamatot nevezzük, amely során megérik egy ( ritkán több) petesejt, a méhfal puha menedéket épít, hogy amennyiben megtörténik a fogamzás, legyen hova beágyazódnia a megtermékenyült petesejtnek. Amennyiben nem történik megtermékenyülés, a megvastagodott méhnyálkahártya leszakadozik a méh faláról, és kiürül a szervezetből. Általában 28 naposnak szokták mondani, de valójában csupán a nők 13%-nak van 28 napos ciklusuk, és a 14. napon peteérésük. A 23 napos, és a 35 napos ciklus is lehet teljesen normális!

(A ciklus első napja a piros vér megjelenése, az utolsó napja, a következő piros vérzés előtti nap.)


A női test valójában folyamatosan azzal van elfoglalva, hogy várandós-e, vagy sem… :) A hormonok tánca igyekszik a legmegfelelőbb környezetet megteremteni a fogamzáshoz.


Ez a tánc ciklikus, folyamatosan ismétlődik, amennyiben nincs várandósság. És ez a tánc kihat az egész életünkre.


És most jöhet az érdekesség, ami könnyebbé teheti a menstruáció elfogadását, megértését. ;)


Ahogyan az évszakok tagolják az évet, úgy tagolódik a női ciklus is szakaszokra.

Érdemes megismerni a testünk évszakait, hogy ne legyenek irracionális elvárásaink önmagunkkal szemben. Ahogy nem várjuk a hóvirágtól, hogy szeptemberben virágozzon, úgy magunktól sem kéne elvárnunk, hogy pl a menstruációnk első napján magabiztosan előadást tartsunk… Persze nem könnyű az egész életünket a ciklusunk köré igazítani, (és az is lehet, hogy szuperjó előadást tartunk az első napon), de van néhány tipp, amit érdemes megfontolni. És amikor VAN választási lehetőségünk, válasszuk azt, amit a testünk is kíván.


Ha odafigyelünk a testünk jelzéseire, kihozhatjuk magunkból a legjobbat. Pont, mint a szülésnél… Akkor is súg a testünk, hogy hogy a legkényelmesebb. A mindennapokban is súg, érdemes odafigyelni rá.

Minden évszaknak megvannak a maga erősségei, gyengeségei, sőt, ételei is, amikkel támogatható a hormonháztartás, a jól-lét.

A következő napokban elmesélem, hogy melyik szakasznak mik az előnyei, hátrányai, mit mikor érdemes csinálni, mivel támogathatod önmagadat.


(Az írásaim csak beavatkozás mentes menstruációra vonatkozik. Amennyiben hormonális fogamzásgátlót használsz (gyógyszer, spirál), vagy olyan gyógyszert, ami hat a hormonháztartásodra, az évszakok nem érvényesülnek. A hormonos fogamzásgátlás leállítja a menstruációs ciklust.)


Ha érdekesnek találod a posztjaimat, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is elérhessen. Köszönöm!

36 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page