top of page
  • Erika Csapo

Gyermekágyi depresszió

Frissítve: 2023. júl. 20.


A depresszió nem úri huncutság, és nem attól fordul elő, hogy az ember jó dolgában nem tud mit kitalálni. A depresszió betegség, ami ugyanúgy kezelést igényel, mint a lábtörés. És pontosan ugyanannyira szégyellnivaló, mint egy lábtörés, vagyis SEMENNYIRE. Törött lábbal orvoshoz fordulni pont annyira nem szégyen, ahogy depresszióval szakemberhez. És ahogy a friss sebet, törést is könnyebb gyógyítani, úgy a depressziónál is ez a helyzet: minél hamarabb kap segítséget a beteg, annál jobbak a gyógyulás esélyei.


A gyermekágyi depresszió szülés után 1-2 évvel is jelentkezhet. Az anyák 10-20%-át érinti, az esetek 50%-ban nem kerül diagnosztizálásra.

❓Hogyan vehetjük észre, mik lehetnek a tünetek?

-az anya szomorúnak, kilátástalannak látja a helyzetét, feleslegesnek és értéktelennek érzi magát.

-nem tudja ellátni a csecsemőt, ürességet érez. Előfordulhat, hogy erőtlennek érzi magát ahhoz, hogy bármit megtegyen, de abban is megnyilvánulhat, hogy “szuperanya” üzemmódba kapcsol, túlingereli a kisbabát, folyton “foglalkoztatja”. Egyik esetben sem a baba igényeire reagál.

-változások következhetnek be az alvási szokásaiban, vagy nem tud aludni, vagy folyamatosan aludna.

-pánikrohamok, szorongás is megfigyelhető.

-gyakori az elszigetelődés, nem szívesen mozdul ki, nem találkozik másokkal.

-előfordulhat szégyenérzet, és az, hogy alkalmatlannak tartja magát. (Amennyiben a várandósság, a szülés, a szoptatás nem úgy alakult, ahogy azt az anya megálmodta, sokat ronthat a helyzeten)

-megjelenhet erőteljes halálfélelem, és öngyilkossági gondolatok

-képtelen a tiszta gondolkodásra.

❓Mit lehet tenni, ha felmerül a gyanú, hogy gyermekágyi depresszióról van szó?

-tudom, nem könnyű szakembert találni, de ehhez bizony szakemberre van szükség. A védőnő, a gyerekorvos nagy valószínűséggel tud segíteni, de rögtön lehet pszichológust, pszichiátert is keresni. Egy családsegítő konzulens is nagy segítség lehet.

Amíg az időpontot megkapja az anya, az alábbi trükköket is kipróbálhatja:

-a friss levegő tényleg segít! A természetes fény segíti a testünket, lelkünket, helyreállítja a melatonin-kortizol egyensúlyt.

-nagyon fontos az alvás minősége. Igen, tudom, kisbaba mellett ez nem olyan könnyen megvalósítható. A koffein kerülése, a képernyő teljes kiiktatása, a korai lefekvés viszont sokat segíthet. Esetleg az éjszakai ébredésekhez segítséget kérni. 5-6 óra egybefüggő alvás már nagy változásokat hozhat.

-érdemes sorstárs-kortárs csoportokat felkeresni. Női csoportok, baba-mama csoportok, jól eshet látni, hogy más is hasonló cipőben jár. (És máris megvan az indok, ami miatt ki KELL menni a lakásból 😉 )

-“JÓ”-segítség megtalálása. A jó segítség olyan, amilyenre a másiknak szüksége van. Van, akinek csak az kell, hogy meghallgassák, van, akinek tanács kell. Van, aki arra vágyik, hogy levihesse egyedül a szemetet, míg valaki figyel a babájára, másnak az a segítség, ha a szemetet viszi le valaki. Ha te vagy az, akinek segítségre van szüksége, próbáld őszintén, és pontosan elmondani, hogy mire vágysz. Ha te vagy az, aki segíteni szeretne, hangolódj kérlek a másikra, és halld meg a kívánságát. Úgy segíts, ahogy NEKI jó, ne úgy, a hogy neked kényelmes.

-aromaterápia, meditáció, jóga…

❓Milyen okok vezethetnek ahhoz, hogy valakinek gyermekágyi depressziója legyen?

-genetika: ha a családban korábban előfordult, nagyobb rá az esély

-korábbi depresszió, szorongás, bántalmazás, trauma

-ha korábban volt már gyermekágyi depressziója valakinek, nagyobb az esélye, hogy a későbbi gyerek(ek) születése után is jelentkezzen

-a komplikációk is növelik a rizikót. Akár a teherbeesés során (pl. lombik), akár a szülés során (szülészeti erőszak, sürgősségi császár), ikerterhesség…

-koraszülés, vagy sérült gyermek érkezése

-ha a babának nehéz temperamentuma van

-szoptatási nehézségek

-…ha a valóság köszönőviszonyban sincs azzal, amit az anya elképzelt, megálmodott…

❓Mit lehet tenni, hogy megelőzzük?

-mindenképpen érdemes átgondolni, hogy milyen lesz az életünk egy kisbabával. Reális ez az elképzelés? Milyen szükségletei vannak a babának? Hogy “működik” egy újszülött?

-Mik a gyermekágyas időszak sajátosságai? Mi történik akkor az anyában? Testileg, lelkileg nagyon megterhelő időszak, érdemes ezt előre tudni, felkészülni.

-átgondolni, hogy kik azok, akikre lehet számítani a gyermekágy során. És nem csak az első 6 hétben. Pontosan, konkrét terveket írni, hogy ki, mikor, hogyan, mivel tud segíteni. (Visszautalnék a fentebb leírt “JÓ”-segítség-re… )

-ha korábban már előfordult depresszió, bántalmazás, trauma, mindenképpen szakember segítségét kérni, hogy kísérje a gyermekágy során az anyát.

Bár a szoptatás 50%-ban csökkenti a gyermekágyi depresszió kialakulását (hisz szopi során oxitocin hormon termelődik, amit boldogsághormon néven is szoktak emlegetni), amennyiben nem sikerül, rizikófaktorrá válik. Emiatt érdemes a szoptatásra is felkészülni. 🤱🏻

…a gyermekágyi depresszió nem csak az anyákat érinti… Apáknál is előfordulhat. 👨‍👧‍👦

Dúlaként a depressziót sem diagnosztizálni, sem kezelni, sem meggyógyítani nem tudom. Az orvosi segítség mellett viszont értő figyelemmel meghallgathatom az érzéseidet, érzelmeidet, segíthetek megtalálni az erősségeidet, kísérhetlek az utadon. Már a várandósság során segíthetek felkészülni arra, hogy sikeres legyen a szoptatás, és hogy mi vár rád, miután hazaviszed a kisbabádat. ❤️

(A képet a mesterséges intelligencia készítette, a kérésemre ☺️)


8 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Kommentare


bottom of page