top of page
  • Erika Csapo

2. Follikuláris szakasz -TavaszA vérzés elmúltával lassan kisüt a nap, jön a tavasz! Egyre több az energiánk, ha a menstruáció volt az újhold ideje, ez most a növekvő holdé…


A follikuláris szakasz egy nagyon érzékeny része a ciklusnak, valójában ez határozza meg, hogy az egész ciklus meddig tart. Sok dolog befolyásolhatja, betegség, stressz, diéta, utazás. Rövid ciklus idején akár szinte el is tűnhet, így előfordulhat, hogy akár még a vérzés során megtörténik az ovuláció (esetleg a fogamzás). Nem, ez nem spontán peteérés. Olyan nincs. Egyszerűen csak nagyon rövid a follikuláris szakasz.

Hosszú ciklus esetén is ez a szakasz hosszabb.

Valójában a menstruáció első napján kezdődik, a petefészekben várakozó tüszők közül a legnagyobb felkészül az ovulációra, a test pedig a várandósságra…Az energiaszint megemelkedik, nő a magabiztosság, buzogni kezd bennünk a tettvágy. A nyugodtabb sportokat felválthatják a nagyobb intenzitásúak, kocogás, tánc, túrázás. De óvatosan a hirtelen irányváltoztatással, könnyen térd, vagy bokasérülés lehet a vége.

Itt az ideje új dolgokat kipróbálni, festeni, kötni, horgolni, varrni, korábban kelni. Mondj IGEN-t! (Ugyanakkor légy kedves önmagaddal, engedd meg magadnak a kudarcot. Az új dolgok tanulása, kipróbálása nem feltétlenül jelent azonnali sikerélményt, de ezzel nincs semmi gond. Hibázni szabad, és csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit ;) )

Kezdeményezz, álmodj nagyot, készíts vision board-t, ragaszd tele képekkel, amik tetszenek, vagy csak valamiért megfogtak.

A legjobb időpont a körmeid megcsinálására ;)


Most a hideg ételekkel, nyers zöldségekkel támogathatod a testedet. Párolva, gőzölve, fermentálva is jól fog esni. Mi kerüljön a bevásárlókosaradba? Brokkoli, saláta, cukkíni, tojás, csirke, zöldborsó, répa, petrezselyem, cseresznye, búza, lencse, pisztráng, olajbogyó, kesudió, részesítsd előnyben az ecetes-citrusos dresszingeket.


(Az írásaim csak természetes menstruációra vonatkoznak. Amennyiben hormonális fogamzásgátlót használsz (gyógyszer, spirál), vagy olyan gyógyszert, ami hat a hormonháztartásodra, az évszakok nem érvényesülnek. A hormonos fogamzásgátlás leállítja a menstruációs ciklust.)


Ha érdekesnek találod a posztjaimat, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is elérhessen. Köszönöm

1 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page