top of page
  • Erika Csapo

1.Menstruáció - télA piros vérzés megjelenésének napjától tart, a vérzés befejeződéséig. Általában 3-7 nap. Amennyiben nem történt meg a megtermékenyülés, és a beágyazódás, a méhnyálkahártya leválik a méh faláról, és kilökődik.

A test üzenete: nem vagyok várandós.

Lássuk be, többnyire nem ezek a kedvenc napjaink… A bőrünk szárazzá válik, puffadás, és emésztési gondok jelentkezhetnek (mintha nem lenne elég a görcs a méhünkben…), sebezhetőnek, és érzelmesnek érezhetjük ilyenkor magunkat. Az energiaszintünk a béka popója alatt van, és mindenki hagyjon békén…

Igen, ez az én-idő, az öngondoskodás, a befelé fordulás időszaka. A lelassulásé, az andalgásé, az elcsendesülésé. A tested sikít, hogy kényeztesd. Puha takaró, melegítő párna, kuckózás, ölelés, egy jó (sírós…) film, könyv… Add meg neki. Lassíts. Gondold át, hogy TÉGED mi tölt fel.A sportok közül ez most nem a kickbox és pörgős sportok ideje, inkább a nyújtásoké, yin jógáé, a sétáé, a meditációé. (Tényleg óvatosan a sportokkal, a lágy szövetek sérülésének a kockázata megnő ilyenkor!)


Aludj bátran. Sokat. A pihenés nem lustaság! A telefonodat is töltőre teszed néha, a testednek, lelkednek is KELL a töltődés!


Ahogy a természetnek is szüksége van a télre, hogy kipihenje magát, neked is. Érdemes kerülni a koffeint, és az alkoholt ilyenkor.

A legjobb időszak arra, hogy naplót írj. Hallgass a megérzéseidre, készíts célokat. Gondold át, hogy mi kell ahhoz, hogy növekedni tudj, hogyan tudod elérni a céljaidat? Álmodozz bátran!


Tudtad? Az oxitocin hormon csodás fájdalomcsillapító hatású. Az oxitocin szeretethormon, a szeretet, az érintés, a bizalom, a nagylelkűség, és az orgazmus váltja ki.


Milyen ételekkel támogathatod ilyenkor a testedet? Vörös húsok, máj, édesburgonya, gesztenye, tökmag, bab, gyömbér, gomba, káposzta, étcsoki, avokádó, hal, szardínia, görög joghurt bogyókkal, meleg teák, levesek.


Az elfogadás ebben az esetben is sokat segít. A menstruáció visszahúzódásra, pihenésre szólít fel. Engedd meg magadnak, hogy pihenj, és visszahúzódj.


A szavak használatára is érdemes figyelmet fordítani. Te hogy nevezed, amikor menstruálsz? Havibaj? Pipacsvirágzás? Megbetegedés? Kivirágzás? A pozitív hangulatú szavak használata segíti az elfogadást. A menstruáció egy jelzése a testünknek, hogy működik…


(Az írásaim csak természetes menstruációra vonatkoznak. Amennyiben hormonális fogamzásgátlót használsz (gyógyszer, spirál), vagy olyan gyógyszert, ami hat a hormonháztartásodra, az évszakok nem érvényesülnek. A hormonos fogamzásgátlás leállítja a menstruációs ciklust.)


Ha érdekesnek találod a posztjaimat, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is elérhessen. Köszönöm!

2 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentarios


bottom of page